Historian om Galtabäcks BK.

2000-talet

2008-11-10 aktiverades hemsidans IPv6 stöd, året efter (2008-04-01) följde Google GBK i spåren och aktiverade IPv6 till sina tjänster.

1990-Talet

1999-04-10 lades GBKs hemsida upp på Internet för första gången, ett samarbete mellan Martin Thuresson och Anders Lindgren. Hemsidan har sedan dess ändrat utseende flera gånger.

1980-talet

1980-talet inleddes med att GBK fyllde 50 år, och det firades med festligheter i Medborgarhuset i Tvååker den 18 oktober. En bättre present än avancemang till div IV kunde man knappast önska sig. Så högt upp i seriesystemet hade GBK aldrig varit tidigare. Många tvivlade på att denna lilla klubb skulle kunna hävda sig i en så tuff fotbollsmiljö som division IV. Det visade sig att man gott och väl höll måttet, då även sextioårsjubileumet firades i samma division. När man söker efter en förklaring till denna bedrift måste man gå tillbaks i tiden några år. 1969 års juniorlag och 1973 års pojklag, det är två årgångar att minnas. Så gott som samtliga spelare i dessa båda lag utvecklades hela tiden och därigenom fördes klubben vidare. Ett mycket gott kamratskap både på och utanför planen blev följden med så många jämnåriga spelare. Man mognade också i lagom takt och under de fem åren i div V hann spelarna skaffa sig erforderlig rutin för att ta steget upp till division IV. 1980-talet är utan tvekan den mest framgångsrika tioårsperiden under de första 60 åren. Många spännande matcher har passerat. Det har handlat om rena toppmatcher såväl som ödesmatcher för förnyat kontrakt. En utav matcherna man minns allra bäst är från 1982 då klubben spelade seriefinal mot Falkenbergs FF. Där segrade dock Falkenberg med 2 – 0. Andra stora händelser på 80-talet var att drömmen om nya omklädningsrum gick i uppfyllelse. Ända sedan klubben bildades har vi klätt om i idrottslokalen i Galtabäck. Flera förbättringar och tillbyggnader har genomförts under åren, men standarden var ändå mycket låg och ytan för liten. 1988 gjordes en rejäl satsning och tre nya fina omklädningsrum byggdes i direkt anslutning till idrottslokalen. Byggkostnaderna var höga och kommunen hade skurit ner sina bidrag till ett minimum, så det blev för medlemmarna att ställa upp. Många hjälpte till och offrade mycket fritid. En som bör nämnas före alla andra är Kent Thuresson. Hans pådrivande förmåga och sättet att leda arbetet är värd all heder. Praktiskt taget allt arbete utfördes ideellt varför kostnaderna kunde hållas inom rimliga gränser. Ett nytt grepp att förbättra ekonomin togs också på 80-talet. Klubben ordnade marknad för första gången, samarbetspartner blev Varbergs Sommarland. Himle Marknad som den kallades hölls för första gången på hösten 1989 med inriktning på återkommande evenemang.

1970-talet

GBK firade 40 årsjubileum 1970 med festligheter i idrottslokalen. Styrelsen var följande: Arne Larsson ordförande, Ingavar Börjesson sekreterare, Eldor Bengtsson kassör, Johan Johansson och Göte Karlsson. Under 70-talet kunde man skörda frukterna av det fina ungdomsarbetet som startade i mitten av 60-talet. Sålunda kan summeras under 70-talet: Två seriesegrar för A-laget, en för B-laget, sex för ungdomslagen, därav en mycket meriterande DM seger för pojklag. Klubben gick upp i div V 1974 och till div IV 1979.

1960-talet

Det var inte med någon större optimism som klubben gick in i 60-talet. Bristen på spelare var stor och 1960 under pågående serie hölls det första krismötet. Där bestämdes att i första hand fullfölja årets serie. På nästa möte efter seriens slut på hösten var situationen så allvarlig att man bestämde sig för, att dra sig ur seriespelet. Det var ett tungt beslut att fatta och ovissheten om hur länge uppehållet skulle vara eller om det någonsin skulle spelas fotboll i Galtabäck var stor. Ingen anade då att de småpojkar i 4 – 5 års åldern som sprang omkring i byn var ämne till storspelare. Verksamheten låg nere 1961 och 1962. I mitten av 60-talet …var det byte på den så betydelsefulla kassörsposten då Eldor Bengtsson tog över efter Göte Olsson. Styrelsens tre tunga namn, Arne, Ingvar och Eldor utförde under många år ett ovärderligt arbete. Medan det var stiltje på seniorsidan blåste det medvind i ungdomsleden. Ungdomsfotbollen som tidigare varit sporadisk hade kommit igång, och man hade fått fram ett duktigt knattelag som också vann sin serie 1965. I det laget fanns spelare som kom att betyda mycket för framtiden. Bo Larsson, Kjell-Arne Larsson, Mats Persson och Mats Thuresson för att nämna några.

1950-talet

Att inga träd växer till himmeln besannades än en gång, för nu var det slut på div I sejouren för denna gång. Laget hamnade sist i serien och fick ta steget ner i div II Varbergsserien. 1952 var tiden så mogen för det första bytet på ordförandeposten, Oskar Ek som då svingat klubban i över tjugo år överlämnade den till Gustav Andersson. Som framgår av serietabellerna stannde klubben kvar i div II hela 50-talet. Upp- och nedgångar styrs ofta av generationsväxlingar i en klubb, så även i GBK. Att de många fina spelarna som klubben haft ett antal år skulle bli svåra att ersätta stod helt klart. .gick det bättre. Då spelades den så kallade ”maratonserien”, vilket innebar att spelåret ändrades från höst – vår till vår – höst. Maratonserien började på hösten 1957 och fortsatte hela 1958. Lagen möttes tre gånger. När sista tredjedelen började ledde Galtabäck med fem poäng före Rolfstorp. Men när serien var slutspelad stod ändå Rolfstorp som segrare en poäng före Galtabäck. En tröst dock att B-laget vann sin serie. Bland händelser på 50-talet kan nämnas att klubben bytte ordförande två gånger. Gustav Andersson avlöstes 1955 av Helge Bengtsson, som i sin tur överlämnade klubban till Johan Johansson 1958.

1940-talet

Att det växlar mellan framgångar och motgångar i olika perioder vet väl alla. Efter de inledande tio åren började det att peka uppåt. Det var på 40-talet som Galtabäcks BK lät tala om sig på riktigt allvar. Bland många duktiga spelare fanns det också profiler, vi tänker då främst på försvarsresen Helge Andersson. Helge tillhörde en av länets allra bästa centerhalver när han var som bäst. I kedjan fanns kanonskytten Karl ”Dykarn” Andersén. ”Dykarn” fick också storklubbarnas ögon på sig och hamnade så småningom i allsvenska GAIS. Nämnas kan också att inte mindre än fyra brödrapar spelade samtidigt i A-laget. Det var Tästespojkarna Olle och Arne Larsson, från Trulsa kom Helge och Karl-Erik Andersson, Larsa-pojkarna Johan och Börje Johansson samt från Ry Lille-Gunnar och Göran Johansson. Under 40-talet löstes också planfrågan. Efter att från början flyttat runt på olika ställen inköptes 1945 den nuvarande A-planen vid idrottslokalen. Det var väl inte den bästa plan som skådats, men så invigdes Övrevi i Tvååker 1947. Till denna kommunala idrottsplats hade även GBK tillång och dit kunde man förlägga åtminstone de viktigaste matcherna. Fotbollen spelade förstås sin stora roll även utanför planen. I den lilla byn var intresset på topp, särskilt under slutet av 40-talet. Det var inte lätt att få någon plats i bussen till bortamatcherna i Nordhalland. Nämnas kan att spelarna betalade 2 kronor och medresenärer 5 kronor för bussresan.

1933-1934

Åren 1933-1934 Kom GBK med i det halländska seriesystemet. Man började i Hallandsserien div II Varbergsserien, där placeringen det första året inte blev särskilt framskjuten utan klubben slutade jumbo. Men klubben växte så sakta och 1934 deltog man även i B-lagsserien. Klubben tillhörde Hallandsserien div II under hela 30-talet, och ni kan själva utläsa av serietabellerna att det var en ganska blygsam tillvaro ända tills spelåret 1938 – 1939 då både A- och B-lag slutade tvåa i respektive serie.

1931

Beviljades GBK inträde i Riksidrottsförbundet. GBK deltog för första gången i seriespel, det var i Himledalsserien och deltagande lag förutom Galtabäck var Aris, Karl-Gustav, Träslövs FF, Kungsäter, Skällinge, Tofta och Rolfstorp-Åkulla. Debuten i seriespelet kunde knappast ha börjat bättre, laget hamnade nämligen på andra plats. Klubben spelade kvar i Himledalserien också de följande två åren och slutade båda gångerna på tredje plats.

1930

GBK bildades hösten 1930. Initiativtagare var Oskar Ek, som också blev föreningens första ordförande, en post som han sedermera hade i 20 år. Övriga ledamöter i styrelsen var från början Börje Svensson, sekreterare och kassör samt Tage Hammar och Anders Johansson. Ett femtontal medlemmar räknades från början in och det rent sportsliga under första året begränsades till ett antal vänskapsmatcher.